Produkt není skladem? Nic se neděje :) Aktuálně zvládám výrobu takových produktů do 1 až 2 týdnu. V případě potřeby je možné domluvit dřívější termín. Více informací na drevokazuv@gmail.com

Jak pečovat o dřevěné talíře ?

pece

Jak pečovat o dřevěný talíř, aby vám vydržel roky

Dřevěný talíř je krásný, přírodní a při správné péči vám může dělat radost opravdu dlouho. Proto jsem pro vás sepsala přehledný návod, jak se o něj starat, na co si dát pozor a jak jednoduše zvládnout pravidelnou údržbu doma.


Proč je péče o dřevěné nádobí důležitá?

Dřevo je živý materiál – reaguje na vlhkost, teplo i způsob používání. Aby zůstalo hezké, hladké a bezpečné při styku s jídlem, potřebuje občasnou péči. Všechny moje výrobky, pokud není domluveno jinak,  jsou při výrobě napuštěny kvalitním nontoxic olejem Walrus , takže jsou připraveny k okamžitému použití.

Ale pozor – s časem a používáním se olej vymývá. Dřevo pak může vysychat, ztrácet barvu a být náchylnější na poškození vodou nebo zabarvení. Naštěstí je tu jednoduché řešení: pravidelná impregnace.


Čím talíř ošetřit?

Nejlepší volbou jsou specializované oleje na kuchyňské prkénka nebo dřevěné desky, např. Walrus, Osmo nebo Belinka. Jsou bezpečné pro styk s potravinami, nevysychají ani nežluknou.

Pokud nemáte po ruce speciální olej, můžete použít i běžný kuchyňský olej – ideálně lněný, který má nejdelší výdrž. Dobře poslouží i řepkový, slunečnicový nebo olivový.

❗ Upozornění: Tyto oleje se ale rychleji vymývají a mohou časem žluknout, zvlášť pokud je talíř dlouho odložený.


Postup: Jak naolejovat dřevěný talíř krok za krokem

Potřebujete:

  • olej (viz výše),

  • štětec / mašlovačku / hadřík,

  • savou podložku (např. utěrku),

  • chvíli času a trochu trpělivosti 😊

1. Položte talíř na utěrku nebo jinou savou podložku.

2. Na povrch naneste dostatečné množství oleje – nezapomeňte na hrany a spodek.

3. Důkladně vetřete olej do dřeva (pomocí štětce, látky nebo rukou).

4. Nechte 30 minut vsáknout.

5. Přebytečný olej setřete suchým hadříkem.

6. Nechte schnout ideálně přes noc.

Tento postup opakujte podle potřeby a dle toho, jak často talíře používáte – u kuchyňských olejů častěji, u specializovaných stačí jednou za čas.


Na co si dát pozor při používání?

Aby vám talíř sloužil co nejdéle, doporučuji držet se těchto zásad:

  • Nemýt v myčce ani nedávat do mikrovlnky.

  • Nezanechávat dlouho ve dřezu nebo vlhkém prostředí.

  • Po umytí co nejdřív otřít a nechat doschnout.

  • Nesušit na topení ani u zdrojů tepla – dřevo se může zkroutit.

  • Na mytí stačí voda nebo jemný ekologický prostředek.

  • Povrch může zhrubnout – v tom případě jemně přebruste a naolejujte.

  • Silně barevné potraviny (řepa, borůvky) mohou i přes olej zanechat skvrny.

  • Na tekuté pokrmy (omáčky, polévky) talíř vhodný není.


Moje zkušenost z praxe

První dřevěný talíř, který jsem kdy vyrobila – medvěda pro dcerku – používáme už víc než 5 let. Ano, trochu změnil barvu, má pár oděrek… ale pořád slouží skvěle a o to víc má pro nás hodnotu. Dřevo žije s vámi – a když se o něj staráte, vydrží vám opravdu dlouho.

 

rozdělovač